Wat is urban farming? - Puur Permacultuur (2024)

4 oktober 2023

Martijn Ballemans

No comments

Categories: Moestuin, Nieuws, Sociale Permacultuur

In de snelgroeiende steden van vandaag worden open ruimtes schaarser en kostbaarder dan ooit tevoren. Toch zijn de groene vingers van de stad volop bezig met een nieuwe praktijk – urban farming. Deze beweging brengt landbouwpraktijken naar de betonnen jungle en verandert de manier waarop we denken over voedselproductie, gemeenschap en duurzaamheid.

Wat is urban farming?

Urban farming, ook wel stadslandbouw genoemd, is het cultiveren van gewassen en het houden van vee in stedelijke gebieden.

Het doel is om lokaal geteeld voedsel te produceren, de voedselvoorziening te verduurzamen en mensen bij elkaar te brengen. Het omvat een breed scala aan praktijken, van daktuinen en gemeenschapstuinen tot verticale landbouw, aquaponics, eetbare paddenstoelen kweken en guerilla gardening.

Waarom urban farming?

Waarom zou je eigenlijk eten verbouwen in de stad?

Hier zijn verschillende redenen voor:

  1. Productie vokaal Voedsel: Urban farming vermindert de afstand tussen producent en consument, waardoor vers, lokaal geproduceerd voedsel gemakkelijk toegankelijk wordt.
  2. Duurzaamheid: Het minimaliseert de ecologische voetafdruk door de behoefte aan transport en verpakking te verminderen en het gebruik van pesticiden en meststoffen te beperken.
  3. Gemeenschapsbinding: Urban farmingprojecten brengen mensen samen en bevorderen gemeenschapszin en samenwerking.

4. Groene Ruimtes: Ze veranderen verlaten terreinen in groene oases, wat de luchtkwaliteit verbetert en stedelijke hitte-eilanden vermindert.

5. Verbinding met natuur: door middel van urban farming worden onze steden groener, buurtbewoners krijgen vaak meer affiniteit met het voedsel dat in hun wijk geproduceerd wordt en krijgen de kans om weer in het groen te zijn en de handen in de aarde te steken.

Wat is urban farming? - Puur Permacultuur (2)

Daktuin tussen de hoge gebouwen in een stad.

Urban farming kun je op allerlei manieren en locaties uitvoeren, van je balkon tot in een gemeenschapstuin. Hier zijn verschillende manieren hoe jij in de stad aan de slag kan met je eigen eten verbouwen: Binnen, of op je balkon kun je eigenlijk allerlei eetbare paddenstoelen kweken zoals oesterzwammen, champignons en shiitake. Wil je hier meer over leren? Check dan onze blog.

  1. Daktuinen: Stadsbewoners transformeren daken in de stad in weelderige tuinen met alles, van tomaten tot bijenkorven. Dit kan bijvoorbeeld op kantoorgebouwen gedaan worden zodat kantoormedewerkers in de pauze even de tuin in kunnen gaan.
  2. Gemeenschapstuinen /gemeenschapsvoedselbossen: Buurtbewoners huren of beheren stukken grond om samen te tuinieren en voedsel te delen en vooral lekker te kletsen.
  3. Verticale Landbouw: In hoge gebouwen en torens groeien gewassen in gestapelde lagen, zo kan er op efficiënte manier gebruik gemaakt worden van de ruimte door de hoogte in te gaan.
  4. Aquaponics: Een combinatie van viskweek en plantenteelt waarbij vissen de voedingsstoffen leveren voor plantengroei.
  5. Stadsboerderijen: Grotere stukken land worden in de stad gebruikt voor de productie van gewassen en vee.
  6. Guerilla gardening: Guerilla gardening is het tuinieren en vergroenen van de openbare (en soms verwaarloosde) ruimte. Het doel is om de stedelijke omgeving te vergroenen, de gemeenschap te betrekken en bewustwording te creëren rond toegang tot groene ruimtes. Je kunt bijvoorbeeld eetbare of inheemse planten plaatsen in boomspiegels in je wijk.
  7. Paddenstoelen kweken: In je badkamer, zolder of op je balkon kun je allerlei eetbare paddenstoelen kweken zoals champignons, oesterzwammen en shiitakes. Lees ons blogartikel over paddenstoelen kweek om hier meer over te leren.
  8. Plukroute. eetbare planten in openbare parken en wijken als voedselvoorziening voor burgers. Check onze website plukroute.nl

Wat is urban farming? - Puur Permacultuur (3)

Wat is urban farming? - Puur Permacultuur (4)

Eetbare planten in een boomspiegel in de stad.

Wat is urban farming? - Puur Permacultuur (5)

Aquaponics systeem.

Wat is urban farming? - Puur Permacultuur (6)

Voorbeeld van vertical farming.

Hoe urban permacultuur in Cuba het land uit een crisis hielp.

Toen in de jaren 90 de Sovjet Unie viel, ontstond in Cuba een crisis. De Sovjet Unie was namelijk een belangrijke handelspartner van Cuba. Er waren minder fossiele brandstoffen beschikbaar en daardoor moest de landbouw hervormd worden. De Cubanen begonnen zelf voedsel te kweken in de stad, in tuinen en op balkons, de oogsten werden gedeeld.

Check hier een docu over hoe urban farming in Cuba wordt toegepast en het land uit een crisis hielp.

Maak de stad een stukje groener

In een wereld die steeds meer verstedelijkt, straalt urban farming als een groene oase van hoop en mogelijkheden. Laten we samen ons best doen om de straten van onze steden een stuk groener te maken.

Doe met ons mee en plant de stad vol met tuinen, voedselbossen en groene balkonnetjes.

Wat is urban farming? - Puur Permacultuur (7)

Wat oogst je uit een cursus bij PUUR Permacultuur?

  • Een groen netwerk vol inspirerende mensen
  • Het eigen kunnen maken van de lesstof door interessante praktijkbezoeken
  • Advies van professionals
  • Leren kijken door een duurzame bril
  • Een geïnspireerd gevoel
  • Zelfvertrouwen om zelf aan de slag te gaan

Relevante blogberichten die aansluiten op dit onderwerp

Wat is mulchen?

Mulch wordt vaak gebruikt in tuinen, maar wat is mulch precies? Vind hier de juiste informatie om snel in je eigen tuin te mulchen!

Lees verder »

Wat is urban farming?

In de snelgroeiende steden van vandaag worden open ruimtes schaarser en

Lees verder »

Combinatieteelt in de moestuin

Wat is combinatieteelt? Combinatieteelt, metgezelbeplanting of polycultuur is een oude land

Lees verder »

Hoe kan je zelf compost maken

Wat is compost en hoe kun je zelf compost maken. Tips en tricks voor jouw compostvat. composteren kun je leren!

Lees verder »

Eetbare siertuin planten: top 5

Een prachtige siertuin vol eetbare planten, wat een paradijs! Check hier de top 5 eetbare sierplanten voor jouw eigen tuin

Lees verder »

Top 10 eetbare bloemen

Check de top 10 eetbare bloemen en ontdek dat je heerlijk kunt eten uit je eigen siertuin. Culinaire hoogstandjes die jouw bord versieren

Lees verder »

Wat is urban farming? - Puur Permacultuur (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dean Jakubowski Ret

Last Updated:

Views: 5353

Rating: 5 / 5 (70 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dean Jakubowski Ret

Birthday: 1996-05-10

Address: Apt. 425 4346 Santiago Islands, Shariside, AK 38830-1874

Phone: +96313309894162

Job: Legacy Sales Designer

Hobby: Baseball, Wood carving, Candle making, Jigsaw puzzles, Lacemaking, Parkour, Drawing

Introduction: My name is Dean Jakubowski Ret, I am a enthusiastic, friendly, homely, handsome, zealous, brainy, elegant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.