7 minnestrategier som fungerer i alle aldre (2024)

7 Memory Strategies That Work at Any Age (1)

Kilde: Geralt/Pixabay

Alle kan ha enhukommelsebortfalle.

Da jeg spurte en gruppe venner for å finne ut deres favorittminnetips og -triks, var det vanligste svaret: "Beklager, jeg husker ikke." Ha ha. Jeg er vel kjent med flere komikere enn jeg trodde.

Heldigvis hadde andre mennesker mengder med nyttige ideer for å trigge minner. Denne bloggen vil bli viet til de beste minnetipsene jeg kunne finne fra eksperter, venner og min egen erfaring. På slu*tten av bloggen vil jeg gi noen forskningsbaserte tips for å styrke hukommelsen i alle aldre.

Selv om det er sant at noe glemsel oppstår med aldring, kan hukommelsessvikt skje med hvem som helst,ifølge psykolog Lydia Cho.Likevel er det foruroligende når et navn eller et faktum slipper tankene dine. Her er syv generelle strategier du kan bruke for å minimere minneulykker.

Strategi 1:ikkePrøv å husk.

Ironisk nok kan det kraftigste minnetipset være ... "Ikke prøv å huske." I stedet, så snart du tenker på noe du vil handle på senere, skriv det ned. Ja, lag lister.

Denne praktiske ideen kommer fraproduktivitetguruen David Allen i sin klassiske bok,Få ting gjort. Hvis hjernen din er fylt med gjøremål, prosjektideer, langsiktigmål, kortsiktige mål, handlelister og hva som helst, du kan lett føle deg overveldet. Allen råder deg til å fange «alle tingene som må gjøres – nå, senere, en dag, store, små eller midt i mellom – i et logisk og pålitelig systemutenfor hodet og utenfor tankene dine." (Kursiv er min.)

Jeg vil legge til: Glem ting som ikke betyr noe for deg. Med andre ord, prioriter først. Betal deretterMerk følgendebare til det som er essensielt for dine mål og verdier. Sveip resten ut av tankene dine ... eller inn i en mappe som du kan se på igjen hvis du trenger det.

Det er slående at bare noen få av tipsene nedenfor er avhengige av faktisk minne. Resten avhenger mer av vaner, systemer og poster. Som denne:

Strategi 2: Skriv det ned.

Her er noen pålitelige taktikker for å få gjøremålene dine vekk fra tankene dine og opp på en liste ASAP:

1. Send e-post til deg selv fra mobiltelefonen din.Dette er min favorittteknikk. Jeg sender meg selv påminnelser via e-post, artikler fra nyhetsbrev og sosiale medier, elementer som skal settes på hovedoppgavelisten min ("The List of Lists") og alt annet.

2. Bruk telefonen eller papirkalenderen.En venn skriver inn alt hun vil gjøre som en "Event" i mobilkalenderen hennes. Andre skriver mål og oppgaver på papirkalenderen som om de var avtaler, for eksempel: «10:00: Trening». "Finn tid for det" er en av de mest effektive måtene å følge opp målene dine på.

3. Skriv notater med store bokstaver på en tavle, en notisblokk eller en lapp.Deretter taper du dem til et sted du ikke kanikkeser dem.

4. Bruk generelle termer for å sikkerhetskopiere bestemte.På telefonkontaktlisten din, for eksempel, legg til en tittel eller kategori til et navn: «Dr. Samantha Brown, nevrolog"; "Rennie Bowles, elektriker." Hvis du glemmer navnet, har du en annen måte å finne det på.

DET GRUNNLEGGENDE

  • Hva er motivasjon?
  • Finn en terapeut nær meg

Ikke bekymre deg hvis varen din havner på mer enn én liste. Redundans vil sikre at du ser og handler på en vare til slu*tt.

Strategi 3: Bruk visuelle påminnelser.

1. Ta et bilde med smarttelefonen.Den listen over dagligvarer? Ta et bilde nå. Slett den senere.

2. Sett ut objekter som vil minne deg om oppgavene du må gjøre.Et klassisk eksempel: Blokker døråpningen med skittentøyskurven din.

Hvis du tar et utvalg av medisiner, er en pilleboks med rom for hver ukedag avgjørende. Dette vil løse to problemer: Å huske å ta pillene og senere – når du spør deg selv: “Tok jeg pillene mine?” – demonstrere at dugjorde, faktisk, ta pillene dine.

3. Fargelegg din verden.Bruk fargede penner, markører og mapper for å trekke oppmerksomheten din til en spesiell oppgave eller gjenstand.

Minne Essential Reads

Minnets vitale pust

Opplevd kontroll og mestring av trusler vi ønsker å glemme

Strategi 4: Sett opp vaner, rutiner og signaler.

En vane er en handling du har gjentatt så mange ganger at den er inngrodd i hjernen din. En rutine er en rekke vaner. Hvis du vil huske noe uten anstrengelse, gjør det til en vane. For eksempel:

1. Sett viktige gjenstander på samme sted hver gang.Nøklene dine? På en dedikert krok eller i en lomme med glidelås i vesken. Samme for telefonen, brillene og andre nødvendigheter. Hvis du må legge en gjenstand på et ukjent sted, snakk høyt om hva du gjør, foreslår minneekspert Cho: «Jeg legger telefonen min på kjøkkenbordet nå.»

2. Sett opp helserutiner.Lag for eksempel en "no-brainer" øvelse som denne fra en venn: Sett ut gåtøy kvelden før. Våkn opp, gå i treningstøy, spis frokost, gå en tur.

3. Knytt et tidspunkt til en oppgave.Hvis du vil etablere en skrivevane, for eksempel, sett av en dato og et klokkeslett, for eksempel mandag-fredag, kl. 8. Klokken blir en pekepinn for aktiviteten.

Når en rutine blir en annen natur for deg, er ingen påminnelser nødvendig. Men hvis du trenger detendringen rutine, må du kanskje legge ut et påminnelsesskilt.

Strategi 5: Bruk tankene dine til å minne deg selv på det.

Det er tider, for eksempel når du kjører, når du kanskje ikke kan skrive ned noe umiddelbart. På disse tidspunktene er det eneste alternativet å huske. Men disse morsomme tipsene kan holde varen din øverst i hodet til du kan sette den på listen din.

1. Bruk mnemoniske enheter.En mnemonikk er en enhet som et mønster av bokstaver som vil hjelpe hukommelsen din. Hvis du plutselig husker noen nødvendige dagligvarer på vei til butikken, kan du finne på et ord, hvis du kan: "MJØD," for eksempel for melk, egg, epler og dadler.

2. Visualiser som en proffatlet.La du merke til at de olympiske idrettsutøverne visualiserte hvordan de ville takle skiløypene eller kunstløpsprogrammet før de traff isen? Du kan gjøre det samme. Kanskje du husket at du glemte å betale en regning. Lag et mentalt scenario der du går inn døren, kaster tingene dine og går mot datamaskinen (eller sjekkheftet) for å betale.

3. Utsted "selvinstruksjon"."Når jeg ser dateboken min stikke ut av vesken min, vil jeg huske å sjekke forpliktelsene mine for uken" er et eksempel på selvinstruksjon.

4. Snakk høyt til deg selv – eller syng.Gjenta gjøremålsoppgaven høyt, om og om igjen: "Ring Ann, ring Ann." Når du blir introdusert for noen, gjenta navnet deres, oppfordrer ekspert Cho. For å være sikker på at de fire komfyrbrennerne mine er av før jeg forlater huset, synger jeg temaet fra Beethovens femte, mens jeg dobbeltsjekker dem. Da-da-da-DA.

Strategi 6: Forbered deg.

Det er få ting som er mer frustrerende enn å ikke kunne huske de riktige ordene når du trenger dem, og jeg befinner meg i dette dilemmaet mer og mer etter hvert som jeg blir eldre. Riktignok kan de riktige ordene eller setningene komme til meg i løpet av minutter. Men i mellomtiden sliter jeg med å uttrykke meg mens den andre venter, tålmodig eller utålmodig. Så jeg har funnet ut noen måter å administrere.

1. Studer vokabularet du trenger for avtaler.Det stemmer: Studer opp, akkurat som du lærte å gjøre på videregående. Jeg kan skrive disse ordene på et kort eller i avtaleboken min. Hvis jeg ikke har tid til å skrive dem ned, har jeg i det minste frisket opp hukommelsen og økt sjansen for at jeg husker dem på legekontoret eller når jeg møter HVAC-fyren.

2. Lag et dokument med medisiner, leger og annen viktig informasjon.Skriv den ut og ta den med til dine avtaler. Ikke stol på hukommelsen!

3. Lag en liste over spørsmål du kan ha når du møter en profesjonell.Disse kan gå i telefonen eller på en tradisjonell liste.

Strategi 7: Sett opp miljøet ditt for enkel hukommelse.

1. Møt venner og familie på et rolig sted hvor det er mer sannsynlig at du hører den andre personen.Nok et godt tips fra Dr. Cho.

2. Bruk en timer.Vil du huske å slå av plensprinkleren? Starte middagen? Still inn en tidtaker og la klokken ringe for deg.

Det større bildet: Et sunt sinn i en sunn kropp

God hukommelse og god helse er nært beslektet, som en venn minnet meg om. Hun rådet til at vi stimulerer hjernen og kroppen vår ved regelmessig å gjøre ord- og talloppgaver, lese, følge med på teknologi, sosialisere, spise sunn mat, trene ogsover7-8 timer per natt. Forskning bekrefter verdien av forslagene hennes. I dettenylig studie, data samlet fra dusinvis av studier viser at voksne fra 55-68 kan forhindre en nedgang i personlige minner med regelmessig trening.

Hvis du ønsker å forbedre tilbakekallingen, bør du vurderemindfulness meditasjon, som en rekke studier har knyttet til bedre hukommelse og oppmerksomhet. Nyere forskning indikerer også at korttankefullhetmeditasjon kan forbedre ditt visuelle minne, kanskje ved å redusereunderstreke. (Detaljerher.)

Har enfølelse av meninghar også vært knyttet til bedre hukommelse. Med en følelse av hensikt kan hukommelsen din til og med forbedres etter hvert som du blir eldre, ifølge minneekspert Angelina Sutin. Å koble til andre, forfølge langsiktige mål, reflektere over meningsfulle hverdagsaktiviteter og følge nysgjerrigheten din er fire slike måter å finne formål og forbedre hukommelsen, sier Sutinher.

Det er oppmuntrende å innse at ved å følge hensikten din – mål som er spennende og motiverende for deg – kan du forbedre hukommelsen din i tillegg til å forbedre verden rundt deg.

(c) Meg Selig, 2022. Alle rettigheter forbeholdt.

Viktig merknad: Hvis hukommelsesproblemer forstyrrer din daglige funksjon, ta kontakt med legen din.

Takk til disse vennene for ideer: Ann Ross, Sara Salmon, Jane Klopfenstein, Kate Kimelman, Brian Carr, Beth Powell, Susan Waugh.

7 minnestrategier som fungerer i alle aldre (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Mrs. Angelic Larkin

Last Updated:

Views: 6021

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Mrs. Angelic Larkin

Birthday: 1992-06-28

Address: Apt. 413 8275 Mueller Overpass, South Magnolia, IA 99527-6023

Phone: +6824704719725

Job: District Real-Estate Facilitator

Hobby: Letterboxing, Vacation, Poi, Homebrewing, Mountain biking, Slacklining, Cabaret

Introduction: My name is Mrs. Angelic Larkin, I am a cute, charming, funny, determined, inexpensive, joyous, cheerful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.